QUI SOM

1979 – 2019
El 6 de setembre de 1979, Victòria Danés i Josep Fajula es van engrescar a portar un negoci d’hosteleria, basat en un dels àpats típics de la nostra terra, el pa amb tomàquet i embotit, acompanyat del beure que han fet ben conegut i tradicional en el seu local, la tisana.
Després de 30 anys, i dues generacions, actualment també regentat per un dels fills, Jordi Fajula, l’Hostal del Sol manté la mateixa essència inicial. Tot aquell que s’hi acosta pot gaudir d’un bon ambient, i tracte casolà.

EL PUNT
Viure del pa amb tomata
És el plat únic a l’hostal del Sol d’Olot, que celebra el seu trentè aniversari.
És possible guanyar-se la vida amb el pa amb tomata? Els responsable de l’hostal del Sol d’Olot, la família Fajula-Danés, han demostrat que sí. El 6 de setembre farà trenta anys que van agafar el relleu al capdavant de l’antic hostal, on el menú és únic, pa amb tomata i embotit. Ho celebren durant les pròximes Festes del Tura oferint gratuïtament 800 racions del menjar que els ha convertit en un dels hostals més populars a la Garrotxa. És l’únic que sobreviu dels tres de l’eix pirinenc fins a Ripoll.

El pa amb tomata és un vertader símbol de Catalunya, però, per a la família Fajula-Danés d’Olot, ha estat i és encara –i per molts anys– el seu mitjà de subsistència. «La gent de fora ho troba estrany i ens pregunta si és possible sobreviure fent pa amb tomata. La resposta és que en fem des de fa trenta anys», sentencia el pare, Josep Fajula.

A l’hostal del Sol, torrat o sense torrar, el pa amb tomata és plat únic. La varietat l’aporten la diversitat d’embotits que es poden degustar i les postres. La matèria primera és autènticament de la comarca de la Garrotxa, destaca Jordi Fajula, un dels fills del matrimoni format per Josep Fajula i Victòria Danés, que van començar a regentar el negoci el 6 de setembre del 1979 i pel qual ha passat també el seu altre fill, David.

El pare recorda que els propietaris de l’hostal d’on ells eren veïns els van oferir la possibilitat de regentar-lo quan es van jubilar. «Vam dir que sí, vaig deixar la feina en una fàbrica tèxtil i vam apostar pel pa amb tomata per provar si funcionava. En cas contrari, haguéssim provat alguna altra cosa, però no va fer falta», diu Josep Fajula. Segons ell, la clientela els ha estat fidel fins al punt que d’entre els actuals clients hi ha fills i fins i tot néts de gent que s’havia conegut a l’hostal.

Els Fajula-Danés expliquen que la majoria dels records lligats a aquests trenta anys són molt positius. La mare, la Victòria, destaca les festes de carnaval que, des dels primers anys i abans que s’organitzés el d’Olot, omplien de gent disfressada el local. «I això que no fem ball», diu Josep Fajula, tot recordant que tot plegat consisteix en un sopar, bon ambient i un munt de fotografies de disfresses.

En Nino Bravo

A part del pa amb tomata, un altre dels distintius de l’hostal del Sol és la sangria i la tisana. El pare recorda que la recepta és del cantant Nino Bravo, mort fa molts anys en accident de trànsit, que era company seu quan va fer el servei militar a Cartagena.

Sigui com sigui, la família ha demostrat que l’aposta pel pa amb tomata ha estat encertada.

Pa amb tomata a dojo

Per celebrar els trenta anys de negoci, la familia Fajula-Danés s´afegeix als actes del tura provistos per la nit i matinada del 6 de setembre al passeig de la Muralla i, després de la Xindriada- Còctels amb xíndria i talls de xíndria- i música dels noranta de la penya WEKE-WEKE, oferirà 800 racions gratuïtes de pa amb tomata i embotit. A més el CACAU d´Olot s´hi afegeix i completarà l´oferta amb xocolata desfetaper a tothom. Tot plegat està previst cap a les cinc de la matinada. La tancada d´Ànecs del colectiu GREDA també es fará en aquest espai. El repartiment de pa amb tomata es fa coincidir precisament amb la data en què la familia va obrir les portes del seu negoci per primera vegada

Diari de girona
Els concerts joves i la ´norantada´, novetats a les Festes del TuraEl regidor de Festes Joaquim Monturiol ha explicat que la principal novetat en la programació de les Festes del Tura són els concerts joves PartyTura que tindran lloc els dies 4 i 5 de setembre al Passeig de la Muralla. Hi participaran 4 grups locals, 2 dels quals seran premiats amb actuacions a Osca i Tornefeuille a França (dues localitats que tenen un conveni cultural amb Olot).
Monturiol ha enumerat com a novetats els concerts de petit format que tindran lloc a la plaça Mora. “Seran actuacions acustiques de jazz i música tradicional de molt de contacte”, ha dit.
El regidor també ha destacat la norantada del diumenge 6 de setembre a les 2 de la matinada al passeig de la Muralla. Es tracta d’una nit de festa amb música i projeccions dels 90 en què primer es repartirà sindria, després pa amb tomàquet i embotits (amb motiu del 30 aniversari de l’Hostal del Sol) i ja a la matinada xocolata desfeta a càrrec de la pastisseria Cacau. Tot serà gratuït. El pograma de Festes ja està tancat.